Bamyan, Afghanistan

Between the walls: A New Story Told

project_image

Programme

Exterior spaces and museum

Surface

2000 m2

Client

Unesco

Date

2015

Status

Contest: Final selection

A cultural center as an instrument to generate collective identity.

Bamyan cultural center is an instrument to generate a collective identity, in consequence the landscape gain importance as well. We payed attention and care of the natural topography of the site: the project took leverage of the inclined terrain to organize better the different elements of the program around two walls. Both walls establish the historical framework of the site and generate two ways. The space in between allows multiples views of the landscape. This transversal segment between the two walls, frames the view on the Buddha's cliff.

The integration with the surrounding is especially important. Analyzing the large scale, we understand that the landscape is formed by steep areas, the agricultural mosaic and vegetated areas associated with water. Therefore, the idea for the landscape design is to work with these systems.To integrate entrances and the circulation, the roads are organized in two directions. Those that are perpendicular to the building, have straight roads, and those that are parallel, zig-zag roads. In the vegetable part there are two systems, a flooded forest system, which creates a water storage area on winter, and a system of fruit trees, which finally structures the project with shaded areas during summer months.

Team:

Landscape

Sergio Lobato

Architecture

BOM ARQUITECTURA

LEILA ROHANI